Haglskydeprøve
 

Instruks for haglskydeprøve

1. Almindelige bestemmelser

1.1. Bekendtgørelse om jagttegn skal følges. Det er den prøvesagkyndiges ansvar at påse, at haglskydeprøven i henhold til denne instruks afvikles på betryggende måde, herunder at der er tilfredsstillende forhold i prøvelokalet samt på skydebanen med tilhørende faciliteter.

1.2. Personfølsomme oplysninger skal behandles fortroligt.

1.3. Bygninger, hvori der afholdes haglskydeprøver, er at betragte som offentlige, hvorfor rygning under haglskydeprøven er forbudt inden døre. Dette uagtet, at der eventuelt må ryges i bygningerne på andre tidspunkter.

1.4. Der kan ikke stilles krav om, at prøvesagkyndige ved haglskydeprøven ikke må være jagttegnskursuslærere eller flugtskydningsinstruktører. Prøvesagkyndige må dog ikke eksaminere deres egne aspiranter.

1.5. Den prøvesagkyndige skal være opmærksom på egen habilitet i forhold til den enkelte aspirant. og skride ind, hvis inhabilitet foreligger.

1.6. Den prøvesagkyndige kan afvise aspiranter, der efter den prøvesagkyndiges skøn vurderes at være påvirket af alkohol, narkotika, medicin m.v. Den afviste aspirant noteres som udeblevet.

1.7. Fremmødte aspiranter, der ikke findes på deltagerlisten udskrevet efter kl. 12.00 3 dage før prøven, kan ikke aflægge haglskydeprøve den pågældende dag.2

1.8. Prøven skal aflægges på en godkendt skydebane, som er omfattet af bekendtgørelse om skydebaners indretning, anlæggelse og anvendelse3, som blandt andet pålægger ejeren eller den varige bruger en forsikringspligt, der dækker skader forvoldt ved anvendelse af en skydebane.

1.9. Der må ikke uden forudgående tilladelse filmes eller på anden vis laves optagelser af prøven.

2. Inden prøven

2.1. Den prøvesagkyndige udskriver deltagerlister samt labels fra Jagtportalen tidligst kl. 12.00 3 dage før prøven.

2.2. Inden prøven aflægges, skal alle aspiranter forevise gyldigt jagttegn og billedlegitimation med angivelse af personnummer, 4 herunder accepteres digital jagttegn og kørekort. Dette gælder også for aspiranter under 18 år. Aflægges prøven med et kombinationsvåben, skal våbentilladelsen ligeledes vises.

2.3. Aspiranter under 16 år kan ikke aflægge haglskydeprøve. 5

2.4. Hvis aspiranten ikke har medbragt den nødvendige dokumentation, må vedkommende ikke aflægge prøve, og vedkommende registreres i Jagtportalen som ”Udeblevet”, hvormed prøveforsøget betragtes som benyttet. Såfremt aspiranten har mulighed for at fremskaffe den nødvendige dokumentation, kan det tillades at prøven aflægges i løbet af samme prøvedag, hvis der er mulighed for det. Eftersendelse af dokumentation efter prøvens afslutning tillades ikke.

2.5 Hjælpere ved indskrivning behøver ikke at være godkendte prøvesagkyndige. Alene prøvesagkyndige må foretage vurderinger og træffe afgørelser. 1 Bekendtgørelse nr. 491 af 18. marts 2021 om jagttegn (jagttegnsbekendtgørelsen) 2 § 18, stk. 4 i jagttegnsbekendtgørelsen 3 § 21 i jagttegnsbekendtgørelsen 4 § 20, stk. 2 i jagttegnsbekendtgørelsen 5 § 17, stk. 2 i jagttegnsbekendtgørelsen

2.6. Hjælpere ved indskrivning behøver ikke at være godkendte prøvesagkyndige. Alene prøvesagkyndige må foretage vurderinger og træffe afgørelser.

2.7. Møder aspiranten efter det på Jagtportalen fastsatte tidspunkt for prøvens start, kan vedkommende afvises. Der udvises en vis konduite, således at aspiranter, der møder for sent, tilbydes at vente for om muligt at aflægge prøven senere samme dag. Afvises vedkommende, registreres denne som udeblevet. Ønsker afviste aspiranter at deltage i en ny prøve, skal aspiranten betale nyt gebyr og tilmelde sig en ny prøve.

3. Haglskydeprøven

3.1. Administrative forhold. Inden den praktiske del af prøven påbegyndes på banen, skal aspiranterne orienteres om: at prøven starter på ventelinjen, og slutter når aspiranten har afladt geværet efter at have skudt til den sidste due på sidste standplads og har passeret slutlinjen, eller aspiranten inden har opnået det krævede antal træf i hver retning. at der under haglskydeprøven lægges vægt på skydefærdighed samt forsvarlig og sikker våbenhåndtering at geværet, hvis det er muligt, skal lades med 2 patroner at der gerne må skydes 2 skud til samme due at der kun må skydes med flugtskydningspatroner ladet med stålhagl i haglstørrelse 7-9 (2,5 – 2,0 mm) og med maksimalt 28 gram haglladning at aspiranten selv medbringer patroner at det ikke er tilladt at have rem på geværet at geværet ikke må bæres i futteral under prøven at der bør bruges høreværn/ørepropper. På skydebaner hvor det er påkrævet, skal de anvendes. at der på skydebaner hvor dette er påkrævet skal anvendes skydebriller at duerne kastes inden for 5 sekunder efter, der er meldt ”klar”. Det pointeres over for aspiranten, at der skal siges ”klar”, og at den prøvesagkyndige bestræber sig på at kaste duen hurtigst muligt efter aspiranten har sagt klar at bestået prøve forudsætter, at aspiranten opnår det krævede antal træf i en retning og at aspiranten ikke begår fejl i henhold til denne instruks at bedømmelsen afbrydes og prøven afsluttes, hvis aspiranten ikke opnår det krævede antal træf i en retning eller hvis aspiranten begår fejl i henhold til denne instruks at aspiranter, der ikke består haglskydeprøven, kan tilmelde sig en ny haglskydeprøve mod indbetaling af nyt gebyr. Tilmelding til ny haglskydeprøve kan først ske, når prøveresultatet er registeret i ”Mit jagttegn”, og at dette kan tage op til 2 hverdage. Orienteringen gives mundtligt før prøven og skriftligt på opslag i ventelokalet.

3.2. Aspiranten kan under prøven få besvaret spørgsmål vedrørende forløbet af prøven, men ikke spørgsmål vedrørende udførelsen af de enkelte opgaver under prøven.

3.3. Det meddeles straks, når der begås en fejl, som betyder, at aspiranten ikke kan bestå prøven, og videre afprøvning standses. Aspiranter, der ikke består, skal orienteres grundigt om den begåede fejl. Fejlen samt aspirantens og den prøvesagkyndiges underskrift anføres på prøveskemaet.

3.4. Til aspiranter med fysisk handicap stilles samme krav til geværbehandling, skydning og sikkerhed som til aspiranter uden fysisk handicap. Ikke alle skydebaner, der afholder haglskydeprøver er indrettet således, at man kan færdes med kørestol. Det er aspirantens ansvar at sikre, at banen, hvor vedkommende ønsker at aflægge haglskydeprøve, kan benyttes af kørestolsbrugere.

4. Våbenbehandling

4.1. Aspiranten er ansvarlig for at medbringe det gevær og den ammunition, som skal anvendes under haglskydeprøven.6 Alle haglvåbentyper og kalibre, som lovligt kan anvendes til jagt er tilladt. F.eks. dobbeltløbet-, enkeltløbet- og halvautomatisk haglgevær, hanegevær, pumpgun, repeterhaglvåben og kombinationsvåben. 6 § 21 i jagttegnsbekendtgørelsen Ammunitionen skal være flugtskydningspatroner ladet med stålhagl i haglstørrelse 7-9 (2,5 – 2,0 mm) og med maksimalt 28 gram haglladning. Våben, der er registreret med våbenpåtegning, kan ikke anvendes til prøven. 7

4.2. Et af formålene med haglskydeprøven er at sikre, at aspiranten kan betjene sit haglgevær på en forsvarlig og sikkerhedsmæssigt korrekt måde. Våbenbetjeningen skal foregå på en sådan måde, at den prøvesagkyndige ikke på noget tidspunkt er i tvivl om, hvad aspiranten foretager sig.

4.3.  Startstedet for haglskydeprøven er markeret med skilt med teksten ”Ventelinje”.  Der er en ventelinje ved hver skydestandplads.  Prøven er slut, når aspiranten har afladt geværet efter at have skudt til den sidste due på sidste standplads og passeret slutlinjen.  Aspiranten skal møde ved ventelinjen med åbent og afladt gevær.

4.4. Aspiranten venter på ”ventelinjen”, indtil den prøvesagkyndige eller dennes hjælper kalder aspiranten frem til skydestandpladsen. Ved færdsel til og fra skydestandpladsen og mellem skydestandpladserne skal geværet være afladt og åbent (knækket eller med åbent bundstykke).

4.5. Inden aspiranten første gang lader geværet, skal vedkommende efter passage af ventelinjen se gennem løbene for at sikre, at der ikke findes tilstopninger eller lignende i løbene. Ved haglskydeprøver der afvikles således, at aspiranten møder en ny haglskydeprøvesagkyndig på hver standplads, skal aspiranten efter passage af ventelinjen se gennem løbet før ladning på hver af de 3 standpladser. Dette er ikke et krav såfremt haglskydeprøven afvikles således, at det er den samme haglskydeprøvesagkyndige, der følger aspiranten gennem hele prøveforløbet.

4.6. Geværet må ikke holdes med løbene i ro i eller omkring det vandrette plan, når det er lukket. Ladning/afladning og åbning/lukning skal foregå med nedadvendte løb. Åbning af geværet anses for påbegyndt, når toplukkenøglen påvirkes. Lukning af geværet anses for påbegyndt, når løbenes drejning omkring hovedbolten finder sted. Ladning/afladning foregår, når patronerne hhv. placeres i eller fjernes fra geværets kamre. Geværet må først afsikres og bringes i anslag efter klarmelding. Geværet skal sikres igen før ladningen påbegyndes. Fingeren må ikke berøre aftrækkeren før efter klarmelding, når anslaget er påbegyndt. Geværet må, når det er lukket, ikke pege mod eller i nærheden af aspiranten selv, den prøvesagkyndige eller andre personer (f.eks. tilskuere). Kravet gælder ikke, når geværet er åbent og afladt.

4.7. Under færdsel mellem skydestandpladserne og i andre situationer under den praktiske prøve skal aspiranten vise sikkerhed ved behandling af geværet. Aspiranten kan eksempelvis ikke bestå, hvis aspiranten gentagne gange holder geværet kortvarigt i eller omkring det vandrette plan, bærer geværet skødesløst, så mundingen ofte kun er få cm over jorden eller på anden måde behandler geværet sikkerhedsmæssigt uforsvarligt.

4.8. Ved lukning må geværet ikke smækkes unødigt hårdt sammen i forhold til, hvad der kræves for at lukke det pågældende gevær, da der ved hængende slagstifter eller en slidt spændbro på et våben uden fangsikring derved kan afgives skud i utide. Der er ikke ved lukning af geværet krav om at bruge toplukkenøglen. Geværet må ikke lukkes på en sådan måde, at de ovennævnte risikomomenter skønnes at være til stede.

4.9. Hvis der under prøven opstår situationer, hvor løbene er/kan blive tilstoppede af fremmedlegemer, skal der ses igennem løbene igen.

4.10. Der må først afsikres efter klarmeldingen. Sikringen må ikke "afprøves" ved at afsikre og derefter sikre igen, når våbenet er lukket. Dette gælder også afprøvning af løbsvælger, hvor denne er bygget sammen med sikringen. Geværet skal sikres igen, inden ladningen påbegyndes.

4.11. Får aspiranten en ”klikker” under prøven, skal vedkommende vente med at åbne geværet og gøre den prøvesagkyndige opmærksom på problemet. 7 § 8, stk. 3 i bekendtgørelse nr. 2531 af 20. december 2021 om våben og ammunition mv. 4.12. Ved funktionsfejl på geværet eller ammunition skal aspiranten selv kunne afhjælpe dette, og dermed være i stand til at gennemføre prøven. Hvis aspiranten ikke kan udrede fejlen, afgøres det af den prøvesagkyndige, om aspiranten må gennemføre en ny prøve senere samme dag med et lånt eller repareret gevær.

5. Skydning til bevægeligt mål

5.1. Haglskydeprøven aflægges på godkendte skydebaner indrettet efter reglerne herfor.8 Der skydes til bagduer, venstre sideduer og højre sideduer. Det er den prøvesagkyndige, der i forhold til skydebanens indretning afgør, hvilken rækkefølge duerne skydes i til prøven.

5.2. Aspiranten skal afgive skud til 6 højre sideduer, 6 venstre sideduer og 6 bagduer, dog således at når 2 duer i hver kategori er ramt, afsluttes kategorien, og aspiranten rykker videre til næste kategori. 2 duer i hver kategori skal være ramt. Til hele prøven må der maksimalt anvendes 18 patroner.9 Det er aspiranten, der afgør, hvorvidt der skydes ét eller to skud til duerne. Hvis aspiranten skyder til en due, der af den haglskydeprøvesagkyndige dømmes til ikke at være gældende, jf. 5.5, så tæller det eller de afgivne skud ikke som en del af de maksimalt 18 skud. Hvis aspiranten afgiver andet skud til en due, der dømmes til at være truffet i første skud, så tæller det andet afgivne skud ikke med som en del af de maksimalt 18 skud.

5.3. Duen må beskydes så længe, den er i luften. Duen skal enten knuses helt i skuddet, eller der skal være minimum én synlig splint. Det er den prøvesagkyndige, der afgør, om duen er ramt.

5.4. Aspiranten får anvist det sted, hvorfra skydningen skal foregå.

5.5. Lerduerne skal sendes fra samme maskine under den enkelte aspirants prøve. Farven på lerduerne besluttes af banen som afholder prøven, dog således at duerne på samme standplads skal være ens. Farven på duerne må skifte fra standplads til standplads, når dette sker for at gøre duen mere synlig. Der må ikke anvendes opsamlede duer. Går duen i stykker under udkastet, eller skønner den haglskydeprøvesagkyndige, at duen flyver på en væsentlig anden måde end forventet, gives en ny due.

5.6. Brug af høreværn og sikkerheds-/skydebriller anbefales, men brugen heraf er frivillig i forhold til reglerne om haglskydeprøven. Dog kan skydebanen have regler, der påbyder brug af høreværn og/eller skydebriller, og her skal aspiranten følge skydebanens regler. Det er aspirantens ansvar at medbringe høreværn og skydebriller samt at være orienteret om brugen heraf på den bane prøven aflægges på. Aspiranten kan anmode om, at den prøvesagkyndige holder geværet, mens høreværn/ørepropper og evt. skydebriller tages på. På anmodning herom skal den prøvesagkyndige holde geværet. Overlevering af geværet til den prøvesagkyndige betinger ikke, at aspiranten skal kigge gennem løbene før skydning. Geværet skal være åbent og afladt ved overlevering.

5.7. Før aspiranten lader geværet, er det tilladt for aspiranten at bringe geværet i anslag. Dette må gøres én gang på hver standplads. Sikringen må ikke afprøves, og der må således ikke ske afsikring af geværet.

5.8. Det er ikke muligt at få ”vist” en due.

5.9. Der skal før hvert lerduekast være 2 patroner i geværet. Dette gælder ikke, hvis aspiranten anvender et enkeltløbet haglvåben, eller hvis aspiranten har skudt 17 af de tilladte 18 skud. Duerne kastes inden for max 5 sekunder, efter aspiranten har meldt "klar". Det pointeres over for aspiranten, at der skal siges ”klar”, og at den prøvesagkyndige bestræber sig på at kaste duen hurtigst muligt, efter aspiranten har sagt klar. Geværet må først afsikres og bringes i anslag efter klarmelding.

5.10. Aspiranten skal melde ”klar” inden for 30 sekunder efter, at geværet er ladt og lukket.

5.11. Våbenbehandlingen under skydning til bevægeligt mål skal foregå korrekt som anført i punkt 4.5. For at bestå prøven, må der ikke afgives skud i utide. Ved "skud i utide" forstås: 8 § 21 i jagttegnsbekendtgørelsen 9 § 22, stk. 1 i jagttegnsbekendtgørelsen at aspiranten afgiver skud uden selv at ønske det, at geværet ikke er i anslag, at der skydes i en væsentlig anden retning end duen, at skuddet udløses via sikringen, at duen ikke er kommet ud af kastemaskinen, at duen har ramt jorden inden skudafgivelse. Ved "haglgevær i anslag" skal forstås, at haglgeværets kolbe skal have tydelig kontakt til selve skulderen.

5.12. Aspiranten må maksimalt én gang utilsigtet afgive 2 skud samtidig.

5.13. Aspiranten kan maksimalt én gang tillades ikke at afgive skud efter klarmelding.

5.14. Efter skydning til sidste due skal aspiranten aflade geværet og bære dette knækket/åbent, indtil våbnet anbringes i geværstativ, futteral eller våbenkuffert.

5.15. Ved klarstillingen må geværet ikke være i anslag på skulderen. Geværet betragtes som værende i anslag på skulderen, når skæfteryggen er højere end armhulen. Ved overtrædelse af dette, skal den prøvesagkyndige give én advarsel. Der tillades ikke yderligere overtrædelser.

5.16. Geværet må ikke være i ro i eller omkring det vandrette plan, jf. pkt. 4.5

5.17. Haglskydeprøven afholdes under alle vejrforhold, og det kan derfor forekomme, at aspiranter skal afvikle deres prøve i generende regn, vind eller sol. Dette kan naturligvis virke forstyrrende. Aspiranter bør derfor forberede sig på haglskydning under disse forhold i deres træning forud for haglskydeprøven.

6. Efter prøven

6.1. Til aspiranter, der består haglskydeprøven, udleveres haglskydeprøvebevis, som underskrives af den prøvesagkyndige som bevis på bestået prøve.10 Haglskydeprøvebeviset skal medbringes på jagt i indeværende jagtår, hvis der benyttes fysisk jagttegn. Bortkommer blanketten, kan en ny dokumentation for bestået haglskydeprøve bestilles via ”Mit jagttegn” ved at bestille et erstatningsjagttegn, hvorpå bestået haglskydeprøve vil fremgå. Det digitale jagttegn opdateres automatisk med påtegningen bestået haglskydeprøve.

6.2. Resultatet af haglskydeprøven indtastes af den prøvesagkyndige i Jagtportalen hurtigst muligt og senest 2 hverdage efter prøven. Der henstilles til, at dette gøres så hurtigt som muligt af hensyn til de aspiranter, der ikke er bestået, da de ikke kan tilmelde sig ny prøve, før resultatet er registreret i Jagtportalen.

6.3. Til aspiranter, der ikke består prøven gives en beskrivelse af, hvorfor prøven ikke er bestået. Fejlen samt aspirantens og den prøvesagkyndiges underskrift anføres på prøveskemaets forside. Samtidig udleveres dokumentet ”Hvis du ikke består haglskydeprøven” og det oplyses, at man kan tilmelde sig en ny haglskydeprøve mod indbetaling af nyt gebyr. Tilmelding til ny haglskydeprøve kan først ske, når prøveresultatet er registeret på Jagtportalen, og dette kan tage op til 2 hverdage. 11

6.4. Den prøvesagkyndige indsamler og kontrollerer afregningsbilag fra haglskydeprøvehjælpere og sender disse til Danmarks Jægerforbund, Molsvej 34, 8410 Rønde.

6.5. Den prøvesagkyndige indsamler prøveskemaer og deltagerlister mv. og sender disse til Danmarks Jægerforbund, Molsvej 34, 8410 Rønde. Prøveskemaer og deltagerlister afleveres til Miljøstyrelsen én gang årligt i forbindelse med evalueringsmøde. 10 § 22, stk. 4 i jagttegnsbekendtgørelsen 11 § 23, stk. 2 i jagttegnsbekendtgørelsen

7. Forhold for tilskuere

7.1. Tilskuere bør gives adgang til at overvære haglskydeprøven i behørig afstand i den udstrækning, at det er foreneligt med en forsvarlig og korrekt afvikling af prøven. Den haglskydeprøvesagkyndige kan imidlertid ikke pålægges ansvar for eventuelle skader, som påføres tilskuere af aspiranterne.

7.2. Tilskuere må ikke følge med rundt til prøven. Tilskuere skal overvære prøven fra et af den haglskydeprøvesagkyndige anvist sted ved banen.

8. Ikrafttræden

8.1. Instruksen træder i kraft den 1. januar 2024 og erstatter tidligere instrukser

 Home    Sitemap  Foretrukne
Greve Jagtforening - Et godt sted at være...